Entorn

🌿 Tot el que vols saber sobre el nostre entorn

El Pla de les Pletes. Arquitectura rural

Avui us publiquem una petita ruta, que podeu fer a peu des de la Torre del Codina amb una durada de  dues hores.

El Plànol de la ruta de les Pletes per Wikiloc

En el trancurs de la mateixa podrem contempar en pocs quilòmetres, el canvi de paissatge de l’Urgell a la Segarra, i les fondalades de Barrers i Casablanca, així com la vall de Vilagrasseta.

 

El barranc de Barrers mirant cap el Pla de Casablanca.
El barranc de Barrers mirant cap el Pla de Casablanca.

 

Podrem contemplar un conjunt de pletes, que son un clar exemple de l’arquitectura rural i popular d’aquestes contrades. La pleta del Pla, del Cervera i del Diego. Ja al camí de Granyena, veurem les pletes del Carbonell, del Llobera i del Castell.

Pleta del Cervera
Pleta del Cervera

 

Pleta del Pla
Pleta del Pla

 

Pleta del Diego
Pleta del Diego

 

També passarem pel costat d’un peculiar bosc de càdecs: el cadequer. Com a curiositat esmentar que, el nom del poble de Cadaqués a la Costa Brava, ve d’aquest arbust que creix en zones pedregoses i àrides , de determinats indrets del nostre país. A Maó, els anglesos, van utilitzar el fruit del càdec per el.laborar la seva ginebra, ja que és tracta d’un fruit similar al ginebró.

 

Càdec
Càdec

 

 

Amb una mica de sort, podrem contemplar l’aguila cuabarrada, que te en aquest entorn la seva principal àrea de nidificació i de dispersió.

Aguila cuabarrada

De tornada i prop de la Torre del Codina, podrem observar dues cabanes de pedra seca vora el cami.

Cal anar en compte de no entrar a les propietats, ni als edificis de les pletes i de les cabanes, ja que a banda de tractar-se de propietats privades, en molts casos, les estructures i les pareds es troben força malmeses, i provocariem situacions de perill innecessàries.

El millor és contemplar-les des de les diferents prespectives que ens regala el paisatge.

 

Jaume Ramon Solé.

🖐🏼 Activitats relacionades:

Compartir tema