
El British Museum de Londres, el Naturhistorisches Museum de Basilea, el Geowissenschaftliches Museum de Göttingen, el Musseé d’Histoire Naturelles de Lyon, el Museo de Ciencias Naturales de Madrid, el Museu de Geologia de Barcelona son alguns dels museus , on s’exposen i s’estudien, fòssils procedents del jaciment de les pedreres del Fàbregas i del Bujeda del Talladell.
El nostre Museu Comarcal de Tàrrega, disposa també d’una excel·lent col·lecció paleontològica de fòssils de l’Oligocé, que porta anys i panys, esperant una musealització permanent i digna, en consonància amb el seu valor científic i patrimonial.
Una nova modalitat de turisme cultural, l’anomenat turisme científic, s’està obrint camí arreu i es perfila com el segment turístic amb més potencial de creixement dels propers anys. A les nostres comarques, l’Espai Orígens de Sant Llorenç de Montgai i el Parc Astronòmic del Montsec en son dos exemples reeixits.
Cal plantejar-se d’una manera definitiva, el futur del nostre valuós patrimoni paleontològic . L’Espai Molí del Talladell podria ser la seu de la futura exposició permanent i centre d’interpretació dels fòssils de l’Oligocé , i que combinada amb la visita “in situ”, als indrets d’aflorament, permetrien fer dels Fòssils de l’Oligocè del Talladell, una atractiva i viable proposta d’activitat pedagògica i de turisme científic.
Jaume Ramon Solé.
Publicat a Londarí. Març 2014.