
“Deus lo volt”, va ser el crit de guerra de la Primera Croada de la cristiandat l’any 1069. D’aquest crit i d’aquesta croada, en va néixer la religiosa i militar ordre del Temple: els cavallers-monjos que tanta literatura i història han generat.
Dues ordres militars religioses, primer la dels Templers i després la dels Hospitalers, van dominar durant sis segles la història de les terres que envolten la “Torre del Codina”.
El Castell de Granyena fou el primer assentament de “l’Orde dels Pobres Cavallers de Crist i del Temple de Salomó” a Catalunya, per la donació que els hi feu l’any 1131 el Comte de Barcelona Ramon Berenguer III, on hi establiren la Comanda Templera de Granyena.
L’any 1181 el rei Alfons el Trobador els hi lliurà el terme de Montornés i de Mas de Bondia, i l’any 1269 la puixança econòmica de la Comanda de Granyena els hi va permetre comprar a Saura de Ponts, senyora del Talladell, el Castell i tot el terme del Talladell “ab tots los habitants, térmens y drets”. Tal fou el poder de l’ordre que durant l’edat mitjana, les millor terres del terme de Tàrrega eren de la seva propietat. Tota la plana de l’Ondara dins el terme de Tàrrega rebia el nom de “La Plana de Granyena”.
La ordre del Temple funcionava com una multinacional d’avui en dia. Per aconseguir el seu objectiu fundacional, que era la conquesta del Temple i dels Llocs Sagrat de Jerusalem, van establir una xarxa internacional de sucursals, anomenades “Comandes”, vinculades a propietats, negocis i jurisdiccions que dominaven les transaccions econòmiques, financeres i comercials , així com la tecnologia , el coneixement, el transport, i a més comptaven amb un exèrcit armat fixe i una poderosa flota marítima.
La noblesa de l’època medieval i l’església tradicional, van començar a témer la riquesa i el poder de l’ordre. L’any 1312 el papa de Roma va dissoldre l’ordre i es van empresonar els seus principals dirigents.
Els bens i les propietats dels Templers van passar a altres ordres religioses, i en el cas de la Comanda de Granyena, la va succeir, la Ordre militar de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem coneguda com dels Hospitalers.
Segons diuen les cròniques, quan l’any 1660, el Gran prior de la Ordre, va visitar la comanda de Granyena, a “lo Talladell” la jurisdicció criminal pertanyia a la Vila de Tàrrega i la ordre hi tenia un castell enderrocat que “vuy serveix de corral”.
La influència de la Ordre dels Hospitalers va caure en declivi quan Napoleó va ocupar i conquerir l’illa de Malta l’any 1798. Al nostre país, la Llei de Desamortització dels bens religiosos dels anys 1830 va fer que bens i propietats religioses passessin a mans privades.
D’aquesta curta història de Templers i d’Hospitalers, la podem aprofitar per conèixer aquestes terres plenes de llegenda i visitar indrets de la Segarra i de l’Urgell tan interessants com el Mas de Bondia, Granyena, Montornès, Verdú, l’Ametlla de Segarra, Guimerà o Vallfogona de Riucorb.
Aqui podeu visitar una vista virtual a aquest preciós, únic i desconegut “Espai natural Protegit de Granyena”
La Torre del Codina
25 de gener de 2020.