Entorn

🌿 Tot el que vols saber sobre el nostre entorn

La Mona de Pasqua

La Mona de Pasqua
La Mona de Pasqua

 

La paraula “mona” que es designa al pastis de pasqua, ve del Llatí “munda” ‎(«safata guarnida amb pastes que s’oferien a la deessa Ceres»), plural neutre de mundus o també podria venir de l’àrab antic mūna («present o regal consistent en provisions de boca»). El diumenge de Resurrecció, les padrines i els padrins, obsequien amb aquest dolç a les seves filloles i fillols.

 

La Mona de Pasqua

 

A casa nostra, dins l’àmbit lingüístic del català, el pastís de Pasqua, rep molts altres noms segons quin sigui l’indret geogràfic on es localitzi. Només al País valencià la mona de pasqua rep el nom de : Coca d’aire, panou, pa d’ou, pa d’aire, fogasseta, pa socarrat, pa cremat, fogassa, tonya, prim, prima, rosca o coca bova. Molts d’aquests noms correspondrien als que aquí coneixem com a cóc dolç o bé pa de pessic. Hi ha altres productes dolços, típics de setmana santa com són els bunyols o brunyols, el flaó de Morella, el tortell de Rams, la llet fregida, les rostes, o bé els confits, els rubiols i els crespells de Mallorca.

 

Ingredients pel pa de pessic de la Mona

 

5 ous

120 gr. de farina.

200 gr. de sucre

Un pols de sal

Sucre glacé.

 

La Mona de Pasqua

 

Ho farcirem i ho guarnirem al gust de cadascú, amb mantega, fruita confitada, ametlla torrada trossejada, melmelada, licor dolç, xocolata……

 

Bon profit!

 

Jaume Ramon Solé.

🖐🏼 Activitats relacionades:

Compartir tema