Entorn

🌿 Tot el que vols saber sobre el nostre entorn

Millora de l’hàbitat, mitjançant la creació de marges vegetals

Millora de l’hàbitat, mitjançant la creació de marges vegetals amb la restauració de l’hàbitat d’interès comunitari de carrascar, a la finca de la Torre del Codina

1.- Gestió de la finca:

Al llarg dels darrers anys s’han diversificat els cultius de la finca de 10,66 hectàrees de la Torre del Codina.

S’ha passat d’un monocultiu únic de cereal, a 3,5 ha. d’olivera i de vinya. 4,8 ha. de cereals i lleguminoses, a més de les 2,3 ha. no cultivades, on s’hi han plantat diversitat d’arbres i d’arbustos com ara: Alzines (Quercus ilex), Lledoners (Celtis australis), Xipresos (Cupressus semprevivens), Figueres (Ficus carica), Serveres (Sorbus domestica), Aladern (Rhamus alaternus), Magraners (Punica granatum). S’ha afavorit el creixement de l’arç blanc (Crataegus monogyna), del llentiscle (Pistacia lentiscus), de l’om de fulla petita (ulmus minor), del càdec (Juniperus oxycedrus),  de l’ullastre (Olea europaeasylvestris) etc..

Gestió de la finca

2.- Espai d’interès ecològic:

La finca es troba dins de l’àmbit definit per l’Ajuntament de Tàrrega en el Catàleg i el Pla Especial de Protecci. del patrimoni Natural de Tàrrega elaborat l’any 2006, com a Espai d’Interès Ecològic “Les Garrigues” i dins l’àmbit territorial dels Espais Naturals Protegits (PEIN), dels Secans de Lleida, espai ZEPA, Xarxa Natura 2000 de Granyena.

Granyena
Situació finca dins la ZEPA de Granyena (font Generalitat de Catalunya)

3.- Finca d’agricultura ecològica:

La finca de 10,66 ha. és d’agricultura ecològica, inscrita al Consell Català de Producció Agrària Ecològica, on es destina una part important de la seva superfície, 2,30 ha. a espai agroforestal, per afavorir el manteniment dels hàbitats i la biodiversitat.

CCPAE-segell-producte

4.- Casa rural amb Certificació Biosphere:

L’edificació existent a la finca,  s’utilitza com a casa de turisme rural especialitzada en ecoturisme i amb la certificació “Biosphere”, per la sostenibilitat social, econòmica, ecològica i cultural, inclosos en els 17 objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

Biosphere 2023

5.- Projecte subvencionat per a l’any 2023-2024 als espais naturals de Catalunya, els hàbitats i les espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022 pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Creació de marges vegetals d’alzinar, per ampliar i restaurar l’hàbitat d’interès comunitari: Alzinar de Quercus ilex i Quercus rotundifolia (codi 9340, annex I de la Directiva 92/43/CE), en uns espais de 1.455 m2, en quatre franges d’un total de 291 metres de longitud per cinc metres d’amplada.

Hàbitat de carrascar dins la parcel.la de la Torre del Codina
Hàbitat de carrascar dins la parcel.la de la Torre del Codina

6.- Actuacions realitzades:

6.1.- Preparació i plantació de 175 arbres amb marcs de plantació. de 8 m., al llarg dels 291 metres lineals de franja, a una distància mínima entre arbres de 2 m i l’adob, i primer reg de les espècies següents:

40 un. QUERCUS ILEX CONT. 10 LTS.
15 un. ACER MONSPESSULANUM CONT. 10 LTS.
10 un. NOGUER JUGLANS REGIA CONT. 3,5 LTS.
10 un. SAVINA JUNIPERUS PHOENICEA CONT 10 LTS.
10 un. PERELLONER PYRUS SPINOSA CONT 10 LTS.
15 un. SERVERA SORBUS DOMESTICA CONT 3,5 LTS.
15 un. OM COMU ULMUS MINOR CONT 10 LTS.
15 un. CÀDEC JUNIPERUS COMMUNIS CONT 10 LTS.
20 un. ARANYONER PRUNUS SPINOSA CONT 3,5 LTS.
15 un. TAMARIU TAMARIX AFRICANA CONT 10 LTS.
10 un. ROURE F. P QUERCUS FAGINEA CONT 3,5 LTS.

6.2.- Preparació i plantació de 235 plantes i arbustos, en marc de plantació. de 2 m. (1,4 m x 1,4 m), al llarg dels 291 metres lineals de franja, amb adob i primer reg, de les espècies següents:

20 un. RHAMUS LYCIOIDES
20 un. XUCLAMEL LONICERA ETRUSCA
20 un. LLIGABOSC LONICERA XYLOSTEUM
20 un. SPARTIUM JUNCEUM
25 un. COLUTEA ARBORESCENS
20 un PISTACEA LENTISCLUS
25 un. RHAMUS ALATERNUS
20 un. ALADERN F.P PHYLLIREA ANGUST.
25 un. PUNICA GRANATUM
20 un. CRATAEGUS MONOGYNA
20 un. AMELANCHIER OVALIS

6.3.- Recollida de 300 glans de garric i d’alzina a mitjans de la tardor a l’entorn de la finca, conservació i posterior sembra manual a una profunditat de 2-3 cm.

MARGES VEGETALS Torre

7.- Resultat de l’acció.

Es fer la plantació d’arbres, arbustos i glans durant la setmana d’entre el 18 i el 22 de març, poc després de les generoses pluges del 8 i 9 de març que van deixar la terra ben assaonada. Durant aquella setmana es va regar cada dia després de la plantació, i les pluges del 25 i 26 de març van ser providencials per mantenir la terra humida fins a mitjans d’abril en que, a causa de les altes temperatures, es va tornar a regar tota la plantació, fins que van arribar les generoses les pluges del 26 al 30 d’abril que han deixat la terra regada fins ben bé mitjans de maig a l’espera de noves precipitacions.

Hores d’ara el conjunt de la plantació respon bé i malgrat que alguna espècies de planta ha patit en el seu inici, en totes elles broten brots nous que fan preveure un bon arrelament de la planta.

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya

🖐🏼 Activitats relacionades:

Compartir tema