
La quaresma és un període 40 dies que va del dimecres de cendra al diumenge de Pasqua. Durant aquest temps es practicava, i es practica entre els creients, el desdejuni i l’abstinència. L’abstinència consistia en no menjar carn durant certs dies o setmanes.
Per tal de fer atractiva l’abstinència, la tradició popular va idear unes menges poc comunes durant la resta de l’any, fetes amb productes de l’època, i que resultaven força saboroses i nutritives. El panadó d’espinacs, és un menjar que no contradiu les normes de l’abstinència i que alhora és un menjar deliciós. A casa nostra és tradició fer els panadons a casa per setmana santa i, tal com les nostres àvies ens van ensenyar i ho van deixar escrit, així us els animo a fer. No us en penedireu.
També servirà aquesta recepta per conèixer la paraula “funyir”, que només l’he sentit per definir el procés de reducció dels espinacs. Diuen els diccionaris que la paraula “funyir”, ve del mot “fènyer” que significa treballar la pasta de cada peça de pa per tal que prengui consistència abans de donar-li la forma. Diuen que etimològicament ve del llatí vulgar fundiare, ‘furgar, remenar a fons’, derivat de fundus, ‘fons’.
Ingredients, per la pasta de 18 panadons:
2 kg d’espinacs tendres.
1 ou sencer batut.
1/2 vas d’oli.
1/2 vas d’aigua.
1/2 vas de llet.
3/4 de pastilla de llevat.
Amassar i estendre.
Pel farcit:
2 kg. d’espinacs tendres, triats, rentats i trossejats.
Sal per funyir.
Panses i pinyons a gust.
2 dents d’all a trossets
Julivert trossejat Ben amanit d’oli
Fer amb la pasta i el farcit el panadó. Mitja hora al forn a 180 graus.
Bon profit!
Jaume Ramon Solé.