Entorn

🌿 Tot el que vols saber sobre el nostre entorn

Passeig de primavera: el Pla de la Ruda

Passeig-La-Bovera

 

Enguany, les pluges d’hivern han estat generoses. Ara, a les acaballes de l’hivern quan els ametllers floreixen i els sembrats s’encatifen de verd, val la pena fer una passejada pels camins de vora la Torre del Codina. És una satisfacció pels sentits, contemplar la bellesa d’una natura plena de vida, de colors i de sensacions.

Hi ha un indret proper i poc concorregut on el gran protagonista és el paisatge. És un tossal situat al sud de Tàrrega, i a ponent de la Torre del Codina, que s’eleva a 460 metres sobre el nivell del mar. És el turó del Pla de la Ruda, també conegut segons en Ramon Boleda com el Tossal de Guàrdia o el Tossal d’Enfisec. Certament, la seva immillorable posició estratègica i geogràfica, permet vigilar una porció considerable de territori.

 

Tarrega-Passeig

 

Cal triar un dia clar i assolellat i agafar el camí de Verdú. Quan es comença a entreveure la torre del Castell i el campanar de la vila veïna, s’observa que pel damunt del camí s’alça un turó. Unes mica més enllà, enfilem el camí de l’esquerra cap el Pla de la Ruda. Dalt de turó, caminem per un erm en direcció al nord. Allí, amb Verdú a la nostra esquena, podem contemplar un paisatge extens i immens, com cap.

Al nostres peus, la ciutat de Tàrrega se’ns mostra des d’una nova perspectiva. Rere Tàrrega, ben visible Altet i cap el nord, els Pirineus, ara nevats amb les muntanyes d’Andorra, el Cadí i el Pedraforca. Cap a l’est, el Talladell, Fonolleres i La Curullada, al fons les muntanyes del Port del Comte. Més cap a l’est, amb els Pins de la Maresca en primer terme, el paisatge sinuós de la Segarra. Cap al Sud, Verdú amb la Bovera al fons. Cap a l’oest, la Vall del Corb, els Molars i tota la plana de l’Urgell i la Noguera, fins la Serra d’Almenara. Les viles de Preixana, Bellpuig, Vilagrassa, Anglesola i Tornabous, amb Sant Eloi i la Torre Morlans en primer terme, i com a teló de fons, el Coll de Balaguer i l’imponent mur de la serra del Montsec.

 

Verdú
Verdú

 

De tornada, seguim el camí al llarg de l’antiga gravera, i tombant cap a l’esquerra baixem en direcció cap a Tàrrega. Quaranta minuts de camí cap a Tàrrega i una horeta fins la Torre del Codina.

Tot plegat una bona passejada i una festa per als sentits.

Enllaç al lloc i a la ruta: http://bit.ly/2tRGoHk

 

Jaume Ramon Solé.

🖐🏼 Activitats relacionades:

Compartir tema